Yritys täynnä asiantuntijoita, mutta kukaan ei saa aikaiseksi ensimmäistäkään blogikirjoitusta. Sisältösuunnitelma on tehty, vastuut on jaettu, mutta mitään ei tapahdu. Ainaisia lupauksia ja loputonta väistelyä. Asiantuntija sisällöntuottajana olisi ihanaa, mutta projekti tuntuu mahdottomalta. Kuulostaako tutulta?
”Kuule Teemu, yhden blogikirjoituksen tekee vartissa. Tai puolessa tunnissa, jos toisen vartin käyttää suunnitteluun. Kyllä tämä hoituu.” Näin uhosi tuore markkinointijohtaja, kun puhuimme jatkuvan sisällöntuotannon tyypillisistä kompastuskivistä. Lukemattomia tekstejä kirjoittaneena jäin toiveikkaana odottelemaan, millaisia postauksia alkaisi syntyä. Sitä varttia ei vain tuntunut koskaan löytyvän.
Sama tilanne eri sanoin on koettu useasti. Mikä asiassa oikein mättää, kun tietoa ja kokemusta olisi, mutta tekstiä ei tule? Asiantuntijoilla olisi loputtomasti ajatuksia markkinoinnin tarpeisiin, jos sen vain saisi jollain kaivettua ulos. Sisällöntuotannon kätilöinti on usein turhauttavaa ja siinä tuntuvat keinot loppuvan kesken. Esittelen seuraavassa muutamia konsteja patojen purkamiseen.
Asiantuntija sisällöntuottajana
Insinööri, lääkäri, tutkija tai juristi – kaikki asiantuntijat ovat kirjoittaneet paljon. He kirjoittavat jatkuvasti. Monilla on oman alansa kieli, tyylilaji ja kirjoittamisen tavat hyvin hallussa, mutta silti sanovat, etteivät osaa kirjoittaa. He saavuttavat teksteillä tavoitteensa ja ovat tietoisia niiden asemasta alansa jatkumossa. Tästä huolimatta moni pitää itseään huonona kirjoittajana.
Roz Ivaniç muotoili 6-kohtaisen luokittelun kirjoittamiskäsityksistä. Itselleni tämä luokittelu avasi silmät sille, mitä kaikkea voi pitää hyvänä tekstinä. Kenties arka kirjoittaja voi tämän luettuaan havahtua siihen, että hyvä kirjoittaminen ei vaadi lyyrisen mestarin metaforataitoja.
Oli asiantuntijan käsitys mikä hyvänsä, viestijän ongelma on usein siinä, että vanhaa koiraa on vaikea opettaa. Asiantuntijaviestinnän työpajat ja henkilöbrändäyksen luennot koetaan helposti turhina, kun motivaatio on väärä. Kirjoitusvalmennuksista blogitekstiin on myös pitkä tie. Pienellä oveluudella ja viestijän omalla joustamisella saa helpommin tuloksia aikaan.
Auta aloittamaan
Kirjoittamisen aloittaminen on vaikeaa. Se on pelottavaa, turhauttavaa ja pitkittyessään ahdistavaa. Toinen kappale on kymmenisen kertaa helpompi kirjoittaa kuin ensimmäinen. Tyhjän sivun kanssa taistelevat ammattikirjoittajatkin. Voi vain kuvitella, kuinka vaikeaa se on amatöörille.
Kunpa tähän ongelmaan olisikin yksi patenttiratkaisu. Omaan tekstiin voi kokeilla kirjoitustani 10 vinkkiä kirjoittajan blokkiin. Vaan entäpä toisen auttaminen? Voisitko kirjoittaa pääotsikon ja ensimmäisen kappaleen valmiiksi? Ehkä teet siitä tarkoituksella vähän heikon tai virheellisen – kiusaus ryhtyä parantelemaan voi olla juuri se kipinän sytyttäjä. Voitte kenties yhdessä pallotella muutamia väliotsikoita valmiiksi.
Buukkaa kirjoittaminen kalenteriin
Moni ammatikseen kirjoittava tietää, että kalenteriin ei koskaan ilmesty luppoaikaa, jolloin olisi juuri inspiraatio parhaimmillaan. Kun kirjoittamiselle on varattu aika, tekstiä usein syntyy, vaikka erityistä fiilistä ei olisi. Yksi kirjoittaa aamusivuja, toinen tunnin joka päivä kello 14:00.
Käytä siis jaettuja kalentereita. Lähetä palaveripyyntö – vaikka kaksi tuntia ensi keskiviikkona 10:00–12:00. Teet palveluksen, kun raivaat kirjoittamiselle tilan ja luot samalla pientä painetta. Buukkaa toinen palaveri loppuviikolle, jossa voit antaa pikapalautteen raakileesta (tai nyökytellä valmiille tekstille).
Pyydä kirjoittamaan jotain muuta
Älä tilaa asiantuntijalausuntoa. Tilaa matkakertomus, tiivistelmä messuista tai teksti siitä, miksi hän innostui alastaan. Pyydä kirjoittamaan poleeminen mielipidekirjoitus, somepostaus tai joulukuvaelma. Älä vielä välitä blogin kohderyhmästä, äänensävystä tai tyylistä. Pakottaminen auttaa kirjoittajaa päästämään irti omista vaatimuksistaan.
Kun teksti valmistuu, se saattaa toimia sellaisenaan. Tekstiä voi työstää eteenpäin yhdessä tai se voi toimia kehikkona, johon on helppo lisätä painavampaa asiaa väliin. Välillä käy niin, että sähköpostiin ilmestyy asiantuntijateksti, koska annettu tehtävä oli vaikea, tylsä tai tyhmä.
Ryhdy toimittajaksi
Jokaista asiantuntijaa ei saa kirjoittamaan. Liialla ahdistelulla saa vain vihamiehiä. Yrityksen kovapalkkaisin ei ehkä koe mielekkääksi osallistua markkinoinnin puuhasteluihin. Kenties usko omaan kirjoittamisen vajavaisuuteen on taottu peruskoulussa niin syvään, että apu on auttamattomasti myöhässä.
Tee kymmenen kysymystä ja soita asiantuntijalle. Puolen tunnin haastattelulla saat vähintään riittävästi materiaalia yhtä blogipostausta varten. Älä välitä näkökulmasta tai omasta ajatuksestasi kirjoituksen pääviestistä – saat ne kyllä taivuteltua tekstiin, kunhan pääkohdat on paikoillaan. Lopulta kirjoitat tekstin valmiiksi vainoamista vähemmällä ahdistuksella, laitat kirjoittajaksi asiantuntijan nimen ja siirryt seuraavan uhrin kimppuun.
Tai jos oma kalenteri on täynnä ja ideat lopussa, laitat minulle viestiä. Haamubloggari auttaa aina.