Kirjoittaja ahdistuneena hajonneiden ajatusten keskellä

10 vinkkiä, kun kirjoittajan blokki iskee

Joskus se iskee ammattilaisellekin. Tyhjän paperin kammo, kirjoittajan blokki, aloittamisen vaikeus. Miten siitä pääsee yli?

Ihan aluksi: Ajattele numeroa yhden ja kymmenen väliltä.

Kirjoittajan blokki on ilmiö, jota on tutkittu paljon ja josta on kirjoitettu vielä enemmän. Tuskin on olemassa yhtään kirjoittajan opasta, jossa tätä ei käsiteltäisi. Yhtä patenttiratkaisua ei ehkä ole, eikä sitä tarvitakaan.

Vuolaskin luovuuden vuo voi tukkeutua yllättäen. Tilanteen tulehtuessa melkein valmis käsikirjoitus jää valmistumatta, vaikka siitä puuttuisi vain yksi luku. Yleisimmin se riivannee ihmistä, kun sivu on vielä täysin tyhjä.

Huom! Sääntö näiden vinkkien käyttöön

Kirjoittamisen katalysaattoreiksi on juonittu vaikka millaisia vinkkejä. Ainakin minulle niiden käytössä on suuri ongelma: luen vinkit etukäteen ja valitsen niistä kiinnostavimman. Tai tutuimman. Tai helpoimman. Siis juuri sen, josta on minulle vähiten hyötyä. Jos vanhalla konstilla kirjoittajan blokki ei helpottanut, miksi se auttaisi nytkään? Kirjoittamisen opinnoissa sain eniten niistä harjoituksista, jotka olivat minulle outoja tai hankalan oloisia. Siksi suosittelen:

Kokeile ensin yhtä vinkkiä, lukematta muita.

Mikä oli numero, jonka alussa valitsit? Poimi alta numeron mukainen vinkki ja toimi sen mukaan. Ihan nyt heti. Hauku vaikka sähköpostilla, jos ei toimi.

Vinkit tyhjän paperin kammon selättämiseen

  1. 5 minuuttia ajatuksenvirtaa: Laita ajastin 5 minuuttiin. Kirjoita. Kirjoita ihan mitä sattuu, kaikki mitä päähäsi tulee. Kiroile vaikka. Hauku tämä tehtävä. Kirjoita nopeasti. Älä lue kirjoittamaasi, älä korjaa mitään, älä pysähdy. Anna mennä. Kun ajastin soi, pysähdy. Tuliko idea?
  2. Kysymys ja vastaus: Kirjoita aiheestasi viisi kysymystä miettimättä vastauksia. Jos sinulla ei ole aihetta, kysy aiheen ympäriltä. Kun saat kysymykset tehtyä, kirjoita niihin vastaukset.
  3. Aloita lopusta: Mikä on viimeinen asia, mitä haluat sanoa? Kirjoita se. Vasta sen jälkeen ala pohtia, mistä pitää aloittaa, jotta pääset loppuun.
  4. Visualisoi: Kuvittele, miltä valmis teksti näyttää. Onko siinä kuvia, otsikoita, piirroksia? Onko se kirja kauniilla kansilla, somepostaus feedissä vai taulu seinällä? Kirjoita, miltä se näyttää ja millaisia otsikoita siinä on.
  5. Aloita A:sta: Kirjoita aiheeseen liittyviä sanoja, jotka alkavat a-kirjaimella. Kirjoita niin monta kuin löydät. Valitse niistä lyhyin ja kirjoita sen ympärille lause. Jatka tekstiä.
  6. Mindmap: Tee miellekartta aiheestasi. Tee siitä niin laaja, kuin saat yhdellä kertaa tehtyä. Se riittää kyllä.
  7. Vaihda välinettä: Jos kirjoitat yleensä koneella, ota kynä ja paperia. Jos kirjoitat tavallisesti paperille, vaihda kännykkään. Laita äänitys päälle ja sanele. Kun alkaa puuduttaa, vaihda tuttuun välineeseen.
  8. Kirjoita gepardista: Miten gepardi liittyy aiheeseesi? Miksi ei? Miten voisi liittyä. Aloita siitä. Kun saat tekstin valmiiksi, ota gepardi siitä pois.
  9. Selitä viisivuotiaalle: Sait juuri kutsun kertomaan aiheestasi päiväkotiryhmälle. Miten kerrot asian niin, että vajaamittaiset jaksavat kuunnella? Vinkki: sama toimii todennäköisesti aikuisillekin.
  10. Ympäristön muutos: Vaihda maisemaa. Siirry kirjoituspöydän ääreltä sohvalle. Mene ulos kirjoittamaan, tai eteisen lattialle. Valitse toinen työpiste, kuin se sama mihin joka aamu istahdat. Kirjoita bussissa.

Mitä täällä vielä teet? Kirjoittamaan siitä!

❤️